ABBA och Stikkan Andersson

Stikkan Andersson var en multibegåvad artist och entreprenör som vid sin bortgång 1997 hade uträttat mer än vad de flesta hinner med under en livstid. Stikkan visade tidigt sin förmåga och driftighet genom att ta hand om kiosken på idrottsplatsen i hemorten Hova. Han extraknäckte på Konsum och utbildade sig till folkskollärare. Under tonåren fick han en gitarr av sin mamma som han flitigt spelade på och uppträdde med. Musiken fortsatte pocka på och i mitten på sextiotalet lämnade han läraryrket för att ägna sig åt musiken på heltid. Där började också resan som skulle mynna ut i framgångarna med Abba.

Gitarrer och trävägg

Abba lanserades i början av 70- talet av Stikkan Andersson och hans bolag Union Songs. Abba kunde då dra stora fördelar av Stikkans internationella nätverk inom musikindustrin. Bandet vann Eurovision Song Contest 1974 och det i och med det som deras globala framgångar tog fart på allvar. Stikkan var en av de faktorer som hjälpte Abba att stå starka under en tid då det i Sverige rådde stor misstro mot så kallad kommersiell pop. De var motarbetade av inte mindre än Kulturrådet, Stockholms Kulturnämnd och flera musikerorganisationer. Men i ett mötesrum Stockholm, satt Stikkan hela tiden som en trygg klippa för Abba. Det bidrog till att de orkade stå emot stormen och hålla siktet inställt mot de internationella framgångarna.

Stikkan var låtsktivare och komponerade under sin livstid mer än 3000 låtar. Men han kom även att utmärka sig som framgångsrik affärsman. 1963 grundade han Polar Music International AB och det var inte bara Abba han signade till bolaget, utan även stora artister som Svenne & Lotta, Tomas Ledin och Ted Gärdestad. De pengar som skivbolaget drog in investerade Stikkan i andra företag, bland annat cykelmärket Monark. Polar Music var var en av samtidens mest framgångsrika företag, alla kategorier. I slutet på åttiotalet sålde han hela skivbolaget till Polygram till priset av 189 miljoner kronor.

Mixerbord och mikrofon

Efter försäljning av Polar Music instiftade han polarpriset, som varje år tilldelas musiker som gjort en lång och anmärkningsvärd insats inom musiklivet. Oftast ges priset till två olika mottagare. Metallica vann Polarpriset 2018 tillsammans med den afghanska organisationen National Institute of Music. Metalmusiken har varit marginaliserad i sammanhang som det här och det säger en del om hur Polarpriset vill verka för att lyfta musik som inte alltid är de publika framgångarna.