Anni-Frid Lyngstad

Anni-Frid Lyngstad är i och med bandet Abba ett av Sveriges största musikexporter genom tiderna. Hon har turnerat jorden runt flera varv, fyllt arenor med hängivna fans och 1992 gifte hon sig med en prins. Så att hennes liv har varit händelserikt och äventyrligt kan nog de flesta hålla med om. Men Anni-Frids tillvaro har inte alltid varit glamorös. Född i Norge 1945 uppfostrades hon av sin mormor under enkla förhållanden efter att mamman dött. De flyttade så småningom till Torshälla i Sverige, där Anni-Frid sedan kom att växa upp och där började även hennes musikaliska resa.

Person spelar piano

Anni-Frid var inte mer än elva när hon gjorde ett av sina första publikframträdanden. Hon fokuserade sedan främst på jazz och sjöng i storband. Under en turné träffade hon Benny Andersson och blev därefter en del av kvartetten i bandet Abba. Efter en fantastisk karriär med bandet tog äktenskapet slut och Anni-Frid träffade till sist sitt livs stora kärlek, nämligen prins Ruzzo Reuss von Plauen. Efter bara några år tillsammans gick han hastigt bort i cancer. Det är så vanligt med cancer att det numera nära nog kan kallas för en folksjukdom. Närmiljön kan spela roll och vill du vara säker på att inte radon är en riskfaktor hos dig så beställ en radonmätning stockholm för att minska risken för cancer. På så sätt kan du i alla fall utesluta den risken.

Oavsett var Anni-Frid har befunnit sig i livet så har musiken stått i fokus från allra första början. Redan som 13-åring sjöng hon i olika dansband och fick ljuga om sin ålder, eftersom hon var tre år för ung för att få turnera med en orkester. Innan framgångssagan med Abba tog sin början hade Anni-Frid stora framgångar som soloartist. Hon låg etta på försäljningslistan med sitt album ”Frida Ensam” och hade hela tio veckor i rad en förstaplats på svensktoppen med en av sina låtar. Även efter att ABBA upplösts gjorde hon flera soloalbum.

Band spelar på arena.

Anni-Frid Lyngstad är definitivt en av Sveriges mest kända artister genom tiderna. Hon har genom sin musikalitet och höga arbetsmoral bidragit till att sätta Sverige på kartan när det gäller musik i världsklass. När hon besökte sin hemstad Torshälla på stadens 700-årsjubileum beskrev hon för en journalist sin relation till musiken, som en ostoppbar urkraft som lett henne framåt i livet. Musiken har funnits med henne i sorg och glädje, i livets stora ögonblick såväl som de små.