Björn Ulvaeus projekt i Västervik som blev en flopp

Den gamla ABBA-stjärnan Björn Ulvaeus bestämde sig för några år sedan att göra sin gamla hemstad Västervik till ett roligt centrum för ortsborna. Hans tanke var att investera i ett stort antal fastigheter mitt i centrum nere vid hamnen på Slottsholmen där blicken ut över havet är sagolik en ljummen sommarkväll. Med bearbetning av kommunen som var eld och lågor inför projektet, så startade bygget igång efter att ha sackat efter sedan ett gammalt beslut från 90-talet. Det var nämligen tänkt att locka ännu fler turister till den berömda Visfestivalen som går av stapeln varje år.

Idén tog fart på 90-talet

Innan Björn Ulvaeus kom in i bilden, hade man stora visioner på att upprätta Visans Hus. Tre arkitekter från Danmark hade tagit sig an utmaningen och betalats miljoner för att rita bygget.

Det bygge som skulle vara en samlingspunkt för Västerviksborna och alla de sommarturister som brukar flockas utmed kajen, blev dock en flopp där föreningen som skulle se till att ro projektet i hamn, stannade upp, fick stora skulder och lämnade bygget att förfalla. Den som ryckte in i sista stund var ABBA-Björn som skulle se till att slutföra projektet. Men det ville sig inte längre än att han köpte hela alltet med tomt, fastighet och allt för att skapa svindyra bostadsrätter åt sig själv och sin artistelit. Enligt Björn själv skulle han bara slutföra det projekt som en gång skulle ha producerats för att sammanföra Västerviksborna, men i verkligheten bakom lyckta dörrar, var tonen en helt annan.

Detaljplanen som kommunen upprättat såg inte bättre ut än att Björn Ulvaeus nu fick fria händer att bygga vad han ville. Han kunde med andra ord bygga privatbostäder, tack vare att kommunen såg genom fingrarna. Det var också det han gjorde. Slottsholmen har blivit dyra och storslagna bostadsrätter åt det fina folket som kostar över 6 miljoner kronor, vilket i den lilla staden Västervik är enormt. Men vilken kommun ser inte upp till kändisar som lovar den guld och gröna skogar? Vid ett tillfälle stötte projektet till och med på ett hinder genom att man sa nej, men som av en slump fick man grönt ljus i sista sekunden. Hur det skedde vet ingen riktigt men man kan ju ana. 2017 stod i alla fall 38 bostäder klara för inflyttning och Björn Ulvaeus hade tjänat en enorm hacka på idén. För att täcka över det hela så beslutade man enligt kommunen om att Ulvaeus också skulle bygga till ett hotell för allmänheten som skulle stå klart i oktober år 2018. Västervik väntar ännu på hotellet och projektet kom av sig. Det finns heller inget slutdatum för när det ska färdigställas, vilket gör att det drar ut på tiden. I slutänden efter att ha gjort tv-granskningar m.m. är de flesta dock överens om att kändisskapet gör sitt till. Minsann!?

Dock har Ulvaeus dotter nu bestämt sig för att ta över projektet och vem vet hur det kommer att fortskrida.