ABBA och det svenska musikundret

 

ABBAs enorma framgångar i Sverige och i hela världen blev startskottet för det svenska musikundret. Efter att de letat sig upp på de amerikanska topplistorna föddes en vilja och tro om att vi svenskar faktiskt kunde nå så pass internationellt med vår musik, och sedan dess har framgångarna skördats världen över.

Alla har vi väl till exempel hört talas om Per Gessles och Marie Fredrikssons berömda duo Roxette? Förmodligen hade Roxette aldrig nått samma enorma framgångar internationell om inte ABBA hade banat vägen för dem ett årtionde tidigare. På precis samma sätt har både ABBA och Roxette banat väg för internationella framgångar för svenska artister som Ace och Base, och inte minst för låtskrivare och producenter som Max Martin, Denniz Pop, Shellback och Redone.

Det är förstås viktigt att komma ihåg att ingen av dem skulle lyckats om de inte var oerhört skickliga och begåvade musiker och producenter i sin egen rätt, men man ska samtidigt vara ödmjuk inför den enorma gärning som ABBA faktiskt är ansvariga för vad gäller det svenska musikundret.