Etablissemang med ABBA-koppling

 

Det finns många exempel på band och artister som efter den rent musikaliska karriärens slut valt att bygga vidare på sitt varumärke genom restauranger, barer, hotell och många andra typer av verksamheter och ABBA är definitivt inget undantag.

I den här artikeln kommer vi titta lite övergripande på de olika sätt man valt att bygga vidare ABBA-varumärket på, och i kommande artiklar gå in lite mer på djupet i de respektive områdena.

Vad finns där för olika typer av etablissemang och produkter med ABBA-koppling?

Mamma Mia! – film, musikal – och nu även restaurang!

En av ABBAs absolut mest kända hits, som har varit en världssensation ända sedan den släpptes är Mamma Mia! Ingen av oss kan nog så mycket som höra de första textraderna av låten upplästa för oss utan att börja nynna med i melodin, så oerhört mycket har den spelats, och så oerhört trallvänlig är den! Kanske är det inte så konstigt att det var just den låten som man valde att skriva en musikal kring och musikalen blev sedan film, och hela konceptet – med musikalen som grund – har nu blivit en levande, kombinerad restaurangupplevelse och föreställning på Restaurang Tyrol på Djurgården i Stockholm.

ABBA the museum och Pophouse hotel

Precis bredvid Gröna Lund, tvärs emot Cirkus och anrika hotell Hasselbacken på Djurgården i Stockholm, har man nu även öppnat ett alldeles eget ABBA-museum. Dörr i dörr med muséet ligger det ABBA-inspirererade hotellet Pophouse Hotel, ett hotell där det hålls många efterfester efter konserterna på Gröna Lund under sommarhalvåret, och ett hotell där man nästan alltid kan höra ABBAs musik spelas i lobbyn.

Hotel Rival

Hotel Rival på Mariatorget öppnade år 2013 och ägs och drivs av den före detta ABBAn Benny Andersson. Även om hotellet inte har någon synlig koppling till ABBA så blev det sannerligen en stor snackis när man fick reda på att det var just Benny som öppnade hotellet, och de flesta av oss besöker nog inte hotellet utan att i alla fall ägna ABBA en tanke. Här finns mer än en bar, restaurang och ett stort café (Café Rival) ,även en scen där det regelbundet arrangeras konserter, så visst finns där fortfarande ett visst musikaliskt tema!

I kommande artiklar ska vi dyka lite närmare ner i dessa etablissemang.