Mamma mia – film och musikal!

 

Mamma Mia är som sagt en av ABBAs absolut mest spelade och framgångsrika låtar. Så sent som år 1999 sattes musikalen Mamma Mia! upp i London, och har sedan dess aldrig slutat framföras i den brittiska huvudstaden. Människor från hela världen åker för att få höra sångarna och skådespelarna framföra den charmiga berättelsen på West End i centrala London, och för att höra ABBAs musik framföras live, förstås!

Musikalens handling kretsar kring en mor och en dotter som lever tillsammans på en grekisk paradisö, där de driver en taverna tillsammans. Berättelsen tar fart när dottern, i ett försök att ta reda på vem hennes biologiska far är, skickar brev till tre stycken av mammans forna älskare, som hon misstänker alla potentiellt skulle kunna vara hennes pappa. Hon bjuder in dem att komma till deras ö för hennes eget bröllop, och sedan är dramat igång. Vi färdas genom en saga av förväxlingar, musik, kärlek och humor, och det är faktiskt svårt att inte sjunga med i de många klassiska poplåtarna som spelas för oss.

Eftersom musikalen blev en sådan succé tog det inte lång tid förrän Hollywoodindustrin lade vantarna på konceptet och gjorde en film av det hela. Filmen är även den en musikal, och följer handlingen i musikalen i stort sett till punkt och pricka, även om den förstås är aningen mer storslagen än sin förlaga. I rollen som mamman till flickan ser vi Meryl Streep, och som de tre potentiella fäderna syns Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård och Collin Firth och med en sådan stjärnuppställning är det kanske inte så konstigt att även filmen blev en stor succé.

I nästa artikel tittar vi närmare på chansen att faktiskt uppleva musikalen – inifrån!