ABBA fan-prylar

Det finns nog nästan ingen svensk som inte har hört talas om popgruppen ABBA. Gruppens namn uppkom genom att man tog gruppmedlemmarnas första bokstav i förnamnet och satte ihop till ett namn som senare skulle hamna på allas läppar. Det var under år 1974 som gruppen slog igenom som mest och efter att sången “Waterloo” blev det vinnande bidraget i Melodifestivalen var det tydligt att ABBA var här för att stanna. Än idag är det otroligt många människor som fortfarande lyssnar på musiken och har ett brinnande intresse för gruppen. För den riktiga ABBA-fantasten kanske gamla LP-skivor har sparats och man har troligtvis en och en annan ABBA fan-pryl i sitt hem. ABBA blev så stora att deras album spelades över hela världen och gruppmedlemmarnas ansikten trycktes på allt från muggar, vykort, väskor, pins, tröjor och mycket mer. För den som vill kan man än idag hålla koll på datum och ärenden med hjälp av en ABBA-kalender och det finns även ABBA som Monopolspel för den som vill samla vänner och andra ABBA-fantaster för en trevlig spelomgång.

En fan-pryl som slår allt

Det är inte enbart muggar, vykort, tröjor och kalendrar som blev populära, men dessa var relativt billiga och de allra flesta fans hade råd att införskaffa både en och en annan fan-pryl. Hade man mer pengar i fickan eller ville investera sina pengar i något som sedan kunde bli värt miljoner, fanns möjlighet att köpa både kläder, skor och hårband som gruppen själv hade använt under uppträdanden. Hysterin över ABBA höll i sig längre än vad någon hade kunnat tänka sig och än idag är ABBA det självklara valet. Skillnaden från då och nu är att gruppen inte längre spelar tillsammans, men låtarna och fan-prylarna ser till att ABBA alltid håller sig levande. Än idag kan fan-prylar köpas och en av de största och mest värdefulla är troligtvis att ABBA:s BMW nu står till försäljning. Det är företaget RM Sotheby’s som kommer att stå för auktionen av bilen och man räknar med att ABBA:s BMW till salu kommer gå för cirka 250.000-300.000 kronor. Många ABBA-fans skulle nog vara beredda att betala en betydligt högre summa än så.

ABBA The Museum

Det är lika lätt att hitta ABBA fan-prylar som att köpa leksaker på nätet eller gå och handla tomater i en matbutik. Internet svämmar över av bra och pålitliga sajter att använda sig av och du hittar produkter från både Sverige och utlandet. Planerar du att köpa kläder, rekvisita eller assessorer som användes av gruppmedlemmarna själva får du nog räkna med att behöva tömma både plånbok och bankkonto, men är det istället mer klassiska prylar i form av muggar, en konsert t-shirt eller en skiva så kan du komma undan relativt billigt. Den mest inbitne samlaren har troligtvis åtminstone en produkt av alla fan-prylar som någonsin producerats, men för många räcker det bra med ett mindre sortiment. För den som bor i Stockholm eller har vägarna förbi kan ABBA The Museum vara en otrolig rolig upplevelse. Här har man samlat några av ABBA:s mest storslagna och minnesfulla ögonblick i karriären och museet passar både vuxna och barn.