Samla på ABBA-album

Att samla på vinylskivor är något som många ägnar sig åt. Vissa gör det sannolikt för nostalgins skull, andra för att de hoppas att skivorna ska stiga i värde så att de ska kunna tjäna en hacka, och åter andra av båda anledningarna. Oavsett varför man gör det, är ABBA-album heta objekt på vinylmarknaden. Eftersom de var (och är) ett så populärt band är efterfrågan på deras album hög, helt enkelt för att många vill samla på album med musik som de faktiskt tycker om att lyssna på. Det är dock inte alla ABBA-album som är värda sin vikt i guld – eftersom de var så stora producerades deras album i stora upplagor, vilket betyder att det fortfarande finns många exemplar i cirkulation. Om man hittar en förstautgåva i mycket gott skick kan man dock nog ändå vara säker på att den är värd en hacka.

ABBA är medvetna om det värde som deras album (och andra saker relaterade till gruppen) har, och lyckligtvis använder de den kunskapen för att göra världen lite bättre. Så sent som i juni 2017 donerade till exempel ABBA-medlemmarna en samlingsbox till en välgörenhetsauktion. Boxen, som var signerad av medlemmarna, innehöll åtta studioalbum, ett bonusalbum med singlar och flera fotografier på gruppen. Vid tidigare tillfällen har liknande boxar sålts för mellan 15 000 och 20 000 kronor. Auktionen i fråga var till förmån för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, och pengarna från försäljningen gick således till att göra livet bättre för de barn som vistas på sjukhuset, samt deras familjer.

Om du själv känner att du inte längre har möjlighet att samla på fler vinylskivor, och skulle vilja göra en liknande god sak, kan ett alternativ vara att sälja de skivor som är av störst värde, och donera pengarna till ett välgörande ändamål som du själv väljer. Ett bra tillfälle att göra detta är exempelvis inför en flytt, då man sannolikt ogärna packar och släpar med sig låda efter låda med vinylskivor. En del av pengarna från försäljningen kan man ju också använda för att hjälpa sig själv, till exempel genom att anlita en städfirma för flyttstädningen. Du hittar enkelt hjälp med flyttstädning i Landskrona och andra svenska städer på Qleano.se.